joi, 1 martie 2012

Ce este mai important: CV-ul sau persoana



CV-ul si interviul sunt doua dintre cele mai semnificative instrumente in procesul de evaluare si angajare pentru orice post.
Evaluarea CV-ului joaca un rol important in acest proces pentru ca el poate indica din start angajatorului cateva aspecte referitoare la autorul  documentului respectiv, si anume:
-      seriozitatea/neseriozitate candidatului (efortul depus pentru ca Cv-ul sa aibe un aspect ordonat);
-      atentia pentru detalii
-      motivatia (ce reiese din proiectele in care a fost implicat candidatul)
-      neglijenta candidatului (prezenta greselilor gramaticale), etc.
Aceste aspecte pot oferi avantaje si dezavantaje pentru candidati, insa ele nu sunt suficiente pentru a scoate o persoana din cursa pentru ocuparea unui loc de munca.
Mai important decat CV-ul este ceea ce transmite individul la interviul, si aici ne referim la diverse lucruri care pot crea o impresie buna in fata angajatorului, ce poate face din candidat persoana potrivita pentru postul vacant:
·         punctualitate – este de obicei interpretata ca o dovada a seriozitatii;
·         increderea in fortele proprii;
·         vestimentatia – reflecta personalitatea fiecarei persone;
·         seriozitatea;
·         optimismul;
·         atitudine pozitiva;
·         informarea – denota interesul fata de companie;
·  comunicarea non-verbala (evitarea gesturilor care denota plictiseala, dezinteres), etc.
Pentru a veni in sprijinul a ceea ce am relatat mai sus, pot mentiona faptul ca am fost  uimita sa vad cum anumiti oameni se descurca foarte bine la interviu, in timp ce altii se descurca destul de prost. Ceea ce este interesant este ca nu  are nicio legatura cu CV-ul sau cu experienta acumulata. Ca recrutor de forta de munca, am intalnit si persoane cu    CV-uri nemaipomenite, dar care au dat gres in cadrul interviului de angajare, in timp ce altii, chiar daca nu aveau experienta au creat o impresie placuta si au reusit sa obtina un loc de munca in fata unor candidati cu experienta, dar care, din pacate, nu au stiut sa-si valorifice calitatile in cadrul interviului.
Asadar, daca procesul de recrutare va avea ca scop gasirea persoanei potrivite, si nu a CV-ului potrivit, sansele ca acea persoana sa obtina performante deosebite in cadrul companiei si colaborarea sa fie de lunga durata vor creste considerabil, iar avantajele vor fi reciproce pentru ambele parti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu