duminică, 25 martie 2012

Deprinderi si abilitati esentiale

Pentru a-si implini constructiv nevoile fundamentale ale fiintei, individul trebuie sa-si dezvolte patru seturi importante de deprinderi:

1. Comunicare
Abilitatea de a comunica include abilitatea de a-si exprima clar opiniile , sentimentele, dar si de a fi in stare sa ii asculte pe ceilalti. Aceste aptitudini de relationare interpersonala sunt necesare pentru ca individul sa isi faca prieteni, sa se alature unui grup, sa cunoasca succesul in ceea ce face si sa fie capabil sa isi dezvolte propria intimitate. Slabiciunea in aceasta zona atrage dupa sine necinste, lipsa de intelegere pentru celalalt, imposibilitatea de a-si impartasi sentimentele, dificultate in a arata si a primi dragoste sau ajutor.
Colaborarea cu ceilalti necesita comunicare.

2. Responsabilitate
Abilitatea de a-si asuma responsabilitati necesita recunoasterea limitelor, identificarea celor ce trebuie realizate si dorinta de a infrunta necesitatile unei situatii. Oamenii fara aceste deprinderi ajung sa refuze acceptarea consecintelor propriului lor comportament. Ei tind sa scoata castanele din foc cu mana altuia, sa blameze sistemul sau sa se considere niste victime.
Asumarea responsabilitatilor merge mana in mana cu dorinta de a contribui.

3. Buna judecata
Abilitatea de a avea o buna judecata cere o minte deschisa la informatii noi, posibilitatea de a avea alternative, curajul pentru a lua decizii si vointa de a evalua posibilitatile. Fara aceste deprinderi oamenii se vad prinsi intr-o continua serie de situatii de criza. Isi vor trata cu ingaduinta exagerata aproape orice zona: financiara, alcoolism, droguri, timpul liber, sex etc. Deoarece sunt incapabili de a recunoaste, de a intelege sau de a aplica solutii efective pentru problemele pe care le intampina.
Curajul lipsit de judecata echilibrata este periculos.

4. Auto-disciplina
Abilitatea de a fi auto-disciplinat necesita o buna evaluare de sine, intelegerea situatiei in care se afla, recunoastere a simtamintelor, telurilor si atitudinii celorlalti; si dorinta de a accepta responsabilitatea propriilor actiuni.
Slabiciunea acestei zone individuale are ca rezultat amanarea deciziei sau cautarea unei alte persoane care sa decida ce este bun sau gresit. Ei se compara cu ceilalti si se ingrijoreaza de cum vor face, in loc sa se gandeasca la ce vor face. Par neputinciosi in fata presiunii si a stresului. Au o stima de sine foarte scazuta, sunt incapabili de a fi cinstiti cu sine si au dificultati, adesea, cu amanarea confortului imediat.
Competenta nu se poate dezvolta in lipsa unei discipline personale.


Dezvoltarea abilitatilor si implinirea nevoilor fundamentale atat de importante pentru viata unei persoane, nu pot fi lasate la voia norocului sau a sortii. Ele trebuie cultivate si sustinute. Cu toate ca nimic din ceea ce facem nu poate garanta ca drumul copilului nostru va fi cel estimat de noi, vom creste probabilitatea pentru a deveni un om capabil si care sa isi gaseasca drumul, atata vreme cat vom folosi gandirea si eforturile noastre in jalonarea lor.


Publicat de: Daniela Sima- psiholog, psihoterapeut

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu