luni, 20 februarie 2012

SCHIMBAREA



Schimbarea locului de munca a devenit un obicei. Foarte putini dintre noi se gandesc “sa iasa la pensie” din compania unde au avut primul job. Deci schimbarea locului de munca este un lucru mai mult decat normal – si chiar de multe ori recomandat. Fie ca vrei ceva mult mai provocator, fie ca vrei sa promovezi si nu ai aceasta optiune in prezent, fie ca esti nemultumit/a de diverse aspecte ale jobului actual este dreptul tau sa alegi ceva diferit. 
Recomandarea mea este ca plecarea de la orice loc de munca sa se faca in conditii amiabile…cu alte cuvinte sa se “lase loc de Buna Ziua!”. Niciodata nu stii cand ai nevoie de o recoamdare, de un contact sau pur si simplu cand te mai intalnesti cu fosti colegi sau superiori – mai ales daca pleci la o companie din aceeasi bransa. 
In ce conditii si in ce mod se poate face plecarea din companie astfel incat nici una dintre parti sa nu ramana “cu buza umflata?”
Este bine sa stii ca exista trei situatii pentru un tine ca angajat:
 1. Esti concediat
In acest caz trebuie respectate clauzele din contract, prin urmare trebuie aduse dovezi clare asupra motivelor care au condus la concedierea ta. De obicei o persoana poate fi concediata doar in cazul unor abateri grave, altfel se aplica un avertisment scris. Acesta poate conduce la o reducere pentru o perioada limitata a salariulu, sau doar la o simpla mustrare verbala. Daca abaterea se repeta, se poate trece la desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare.
In orice caz, angajatorul este obligat in aceasta situatie sa iti ofere, in perioada preavizului, 4 ore pe zi pentru a-ti putea cauta un nou loc de munca.
2. Iti dai demisia
Poti pleca dintr-o companie oricand doresti, atata timp cat respecti perioada de preaviz. Aceasta variaza intre 15 zile calendaristice (pozitiile normale) si 30 de zile calendaristice (pozitiile de conducere). Nici un angajator nu te poate obliga sa stai peste acesta perioada.
Tentatia de a pleca de la un angajator fara respectarea perioadei de preaviz este foarte mare. Am intalnit cazuri in care noul angajator conditiona oferta de angajare de data de incepere a noului job. Personal, mi se pare straniu sa incepi o colaborare cu o companie care impune un lucru care-ti poate fi daunator pe termen mediu si lung.
3. Incetarea contractului de munca cu acordul partilor
Cazul cel mai bun si cel mai putin riscant pentru oricare dintre parti. In acest caz nu se pune problema unui preaviz. Se stabileste de comun acord ultima zi de lucru care se mentioneaza ulterior in cererea de incetare a contractului de munca.
Personal, eu recomand intodeauna cea de-a treia optiune.
Daca angajatorul doreste sa renunte la un post din organigrama, dar nu are motive obiective pentru condedierea celui care ocupa postul respectiv, se poate oferi o suma compensatorie (de obicei este vorba despre 2-3 salarii). In cazul unei restructurari normale, legea impune plata a unui singur salariu compensatoriu. Au fost insa si vestitele cazuri din Valea Jiului cand s-au primit si 12 salarii/angajat.
Situatiile prezentate mai sus sunt specifice pentru Romania unde codul muncii protejeaza interesul ambelor parti. In America insa concedierea unui angajat se poate face mult mai usor. La fel, in statele vestice, despartirea de un angajat/angajator se rezuma in majoritatea cazurilor la o suma de bani. Chiar si un angajat poate pleca fara preaviz atata timp cat plateste o suma pentru acoperirea cheltuielor sau a unor eventuale “daune” pe care le poate crea plecarea lui.
Indiferent de situatie insa, reiau ideea de mai sus: in momentul plecarii de la un loc de munca da dovada de diplomatie si gandeste-te ca lumea e mica – deci sansele de a te revedea cu fosti colegi sau superiori sunt mari. Lasa o impresie buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu